İmplant Diş Nedir? Benim İmplant Diş Deneyimim


Günümüzde doğal dişlere en yakın alternatif implant. İmplant yapılan diş daha iyi çiğneme ve konuşma sağlıyor. İmplant, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak için çene kemiğine yerleştirilen, titanyum ve alaşımlarından yapılan yapay diş kökü. İmplantın çeşitleri var, en popüler olanı vida şeklinde olanı. İmplant tedavisindeki başarı, doğru çapta ve dizaynda implantı tercih etme, hastanın kemik durumu, hekimin tecrübesi, tedavi ortamının sterilizasyonu gibi faktörlere bağlı.İmplant vidalarının kalınlıkları ve genişlikleri değişiyor. Çene kemiğinin implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekiyor. Kemiğin kalitesi de başarı için çok önemli. Dişetlerinin tamamen sağlıklı olması da gerekiyor. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yok, ama kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebiliyor.İmplant diş operasyonu sırasında uygun anestezi yöntemi uygulanırsa ağrı duyulmuyor. Sonrasında da basit ağrı kesiciler kullanmak yeterli geliyor.İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezler takılmıyor. Implantların kemikle tam olarak birleşmesi için 3-6 ay beklenmesi gerekiyor. Ancak isterseniz doktorunuz geçici bir protez yapabiliyor. 
Şimdi de benim implant diş deneyimime sıra geldi. 1 ay önce tedavi olamayacak durumda olan sağ alt büyük azı dişim Çapa'daki İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde çekildi. Orada bir 3 lü köprü protez dişim vardı, dolayısıyla ortadaki dişim de yoktu ve baştaki de kesilmiş durumdaydı. Dişim çekildikten sonra yaranın iyileşmesini bekledik. Panoromik röntgen çekildi.Bu sabah 9.30 da İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş_Çene Cerrahisi Anabilim Dalında randevum vardı. Oldukça heyecanlıydım. İmplantımı yapan doktorum Doç.Dr.Burak Çankaya. Kendisine çok teşekkür ediyorum. İmplant konusunda çok deneyimli, çok başarılı, mükemmel, genç bir diş hekimi. Ameliyathanede önce gerekli bölgeye enjektörle anestezi uyguladı. 5 dakika içinde ağzımın sağ tarafı ağırlaştı, uyuştu. Ardından asistanı Gözde Hanım üzerime yeşil bir önlük örttü, ağzıma akan kanı ve suyu çekecek olan aspiratörü taktı ve işlem başladı. Doç.Dr.Burak Çankaya, implant yapılacak olan yer keserek çene kemiğine ulaştı ve dolgu aletinden daha geniş olduğunu hissettiğim bir delici ile implant yuvalarını açtı. Ardından vidaları yerleştirdi ve diş etimi vidalar içerde kalacak şekilde dikti. İşlem, dişim önceden çekildiği için yarım saat sürdü. Hiç acı hissetmedim. İmplantlarımın markası Zimmer.Antibiyotik, ağrı kesici ve gargara yazıldı reçeteye. Antibiyotiğe hemen başladım, ağrı kesiciyi eve gelince içtim sonrasında ihtiyacım olmadı, gargaraya ise 3 gün sonra başlayacağım, çünkü ağız çalkalamak, tükürmek ilk birkaç gün zorunlu olmadıkça yapılmıyor, yarada kanama olmaması için. 1 hafta sonra dikişlerim alındı ve 3 ay sürecek bekleme süresi başladı. 

Ben 3 buçuk ay sonra diş hekimime gittim, zamanın dolduğunu söyledi. İmplantların uç kısımları yeni küçük bir cerrahi müdahaleyle dışarı çıkarıldı ve uçlarına kesilen kısımın diş takılacak bölümlerinin kapanmamasını sağlayan minik parçalar takıldı. Bu işlemden sonra kesik kısıma dikiş de atılabiliyor ama benim dikişe ihtiyacım olmadı. 15 gün iyileşmesi için bekledim. 

Ardından bu kez protez dişleri yapacak olan Prof.Dr.Bülent Şermet'e ulaştım. Ölçüler alındı, ölçü alınırken bana saklamam için verilen kapak parçalar takıldı, çünkü yapılacak protez dişin içinde bu parçalar bulunuyor. Birkaç gün arayla prova için gittim. Önce protez dişin içindeki metal kısmın provası sonra üzerinin beyaz kaplama kısmı yapıldıktan sonraki prova yapıldı. Düzeltilecek yerler ayarlandı. En son da yeni dişlerim takıldı. Çok memnunum herkese tavsiye ederim. 

Siz implant diş yaptırdınız mı? Yaptırmayı düşünüyormusunuz ? Yorum bölümüne yazarsanız okuyan kişilere yardımcı olabilir.


Görsel Google Görsellerden alınmıştır.    

   



32 Yorumlar

  1. Öncelikle çok geçmiş olsun, siz yaptırdıktan sonra görüşlerinizi ve düşüncelerini paylaşmanızı bekliyorum. İki dişimden birinde çürükten dolayı diğeri ise kırıldı. Belki ben de yaptırabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Detayları yazımı güncelleyerek yazacağım :)

      Sil
  2. Benim dislerim normalde cok sorunsuz. Ancak bir disim süt disimden kalmis. Ve 22 yasindayken o süt disim çürüdûgü icin cektirdim. Altındaki diger dislerimde damakta kalmis. O dislerin alinmasi sonrasinda ise inplant olmasi gerekiyor. Ama vidali dis cok agriyor diyorlar. Enistem yaptirdida 😀 insallah seninki agrimaz canim. Cok gecmis olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç ağrım yok, bence deneyimli diş doktorunun çok etkisi var, yaptıracağınız zaman doktorunuzu iyi araştırın :)

      Sil
  3. geçmiş olsun,ben yaptırmadım.Çevremde yaptıranlar var pek şikayet eden duymadım, sağlam bir uygulama galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, şimdi bir sıkıntım yok, detayları yazımı güncelleyerek yazacağım :)

      Sil
  4. Dişten çok korkuyorum 🙊🙈 E tabiki dişçilerdende 🙈 o kocaman iğnelerdende ☺️. Benim çok şükür şimdilik bi sıkıntım yok ama birgün mecbur kalırsan yaptırırım galiba 🤔:) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında o iğneler kurtarıcı geliyor bana iğnelerden sonra hiçbir şey hissetmiyorum ve rahat davranıyorum :)

      Sil
  5. Çok duydum ama ne olduğunu bile tam anlamıyla bilmiyordum.. sayende bi ön bilgim olmuş oldu çok geçmiş olsun bu arada..

    YanıtlaSil
  6. Çok geçmiş olsun umarım istediğiniz gibi olur sonuç, diş işi zor ve önemli...

    YanıtlaSil
  7. Diş tedavim bittiğinde yaza doğru yaptırmayı planlıyorum bende.Bu deneyimi okumak iyi oldu benim için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz de güzel bir sonuç alırsınız umarım Filiz Hanım :)

      Sil
  8. Hem geçmiş olsun, hem de hayırlı olsun. İmplant dişe sahip olanlar ağız bakımını daha iyi yapmalılar. Mesela, bizde sigara içenlere bırakması isteniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısın canım, sigara içmiyorum, elimden geldiğince de temiz tutarak bakımını sağlıyorum :)

      Sil
  9. Çok geçmiş olsuun ablacığım, zor bir süreç gerçekten...

    YanıtlaSil
  10. Geçmiş olsun canım ve deneyimini bizimle paylaştığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Esimde yaptirdi dusunuldugu kadar zor degil

    YanıtlaSil
  12. Dişçiden değil ama bu işlemden korkuyorum ben...
    Çok geçmiş olsun Esracım :)

    YanıtlaSil
  13. İmplant sabır isteyen uzun bir tedavi süreci..Ben de kıyısından döndüm farklı bir tedaviyle şimdilik.Umarım tedavin sağlıkla sonuçlanır Esra'cım...

    YanıtlaSil
  14. Bende yaptirmak istedim gerek yok dedi doktor ama dis eti problemlerim var

    YanıtlaSil
  15. Tam yaptıracağım dönemde çok iyi oldu bu yazı bana. Benim de 2 dişim yapılacak bakalım . Umarım siz de memnun kalırsınız. Çok geçmiş olsun Esra hanımcığım. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. ah bir cesaret etsem bende yaptıracağım

    YanıtlaSil
  17. Ayy okurken bile tuylerim urperdi, cok gecmis olsun umarim cabucak atlatirsiniz sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Ben çok korkuyorum implant uygulamasından. Hatta yeni yeni duyulmaya başladığı dönemlerde sinüs boşluklarına değmesi halinde hayat boyu başağrısı çekme riskinin olduğunu söylemişlerdi. Hemen kaçtım oradan tabi..

    YanıtlaSil
  19. Gecmis olsun canim.Sayende öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
  20. İmplant diş tedavisi konusunda gerçekten mutlu ve ciddi bir kitle var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

YAZARIN ADI

ESRA TAKIM

İZLEYİCİLERİM