Hoş lezzetiyle severek tükettiğim kaju nun ne olduğunu nerede yetiştiğini merak ettim, benim gibi merak edenler için araştırıp blogda yazmaya karar verdim. Okuduğunuz için teşekkürler.
Kaju, sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisi, fıstık kaju ağacının tohumları. Kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra tüketiliyor. Brezilya'da yetişiyor. Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmış. En çok Ekvator çevresinde yetişiyor. Sağlıklı ve enerjik bir hayat için tüketilmesi gereken bir besin. Kaju ağacı, 4 mevsim yeşil, kaju fıstığı ve kaju elması üretiyor.
100 gr Kaju da
553 kcal
44 gr yağ
0 mg kolesterol
12 mg sodyum
660 mg potasyum
30 gr karbonhidrat
3.3 gr diyet lifi
6 gr şeker
18 gr protein
0 IU A vitamini
37 mg kalsiyum
0 IU D vitamini
0,5 mg C vitamini
6,7 mg demir
0,4 mg B6 vitamini
292 mg magnezyum bulunuyor.
Araştırmalara göre kaju fıstığı, içindeki bileşenlerle diş çürümesine neden olan bakterilerin yok olmasına yardımcı, diş enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili.
Kaju fıstığı, içindeki önemli bir antioksidan olan zeaksantin ile gözlere yararlı. Gözü zararlı UV ışınlarından koruyor.
Kaju fıstığı yağlı bir kuruyemiş olarak düşünülse de, içindeki yağın % 75 i doymamış yağ asitlerinden oluşuyor ve iyi kolesterol içeriyor. Doymamış yağlar vücuda daha fazla enerji sağlar, metabolizmayı hızlandırır. Bu da ölçüyü kaçırmadığımız sürece kilo vermemize yardımcı olur.
Kaju beyin hücrelerinin üretimi için bulunan çoklu ve tekli doymamış yağları da içerir. Kaju beyindeki oksijen sirkülasyonunu artıyor bu da hafıza gelişimine yardımcı.
Kaju fıstığında bulunan magnezyum, kemik yapısının sağlıklı olmasına yardımcı. Kalsiyum ise kemiklerdeki mineral yoğunluğu kaybını önlüyor. Çinko, erkekte sperm sayısını arttırıyor.
Aşırı miktarda kaju fıstığı tüketildiğinde, yaygın bir alerji türü olan anafilaksiye sebep olabiliyor. Alerjen kişiler üzerinde yüzün ve vücudun şişmesine sebep olabiliyor. Aşırı kaju fıstığı tüketiminin diğer yan etkileri arasında ishal ve kusma görülebiliyor.
Kaju elması kendine has kokusuyla sulu ve tatlı bir meyve. Ülkemizde satılıyor mu bilmiyorum ama ben görmedim. Suyu çok değerliymiş ama meyve çok dayanıklı değilmiş.
Meyvelerin alt kısmında görülen kısımlar çekirdeği, kaju fıstıkları da bu kısımların kurutulup kabuğunun soyulmasıyla elde ediliyor.
Kaju elması, günlük bakır ihtiyacının yarısını karşılar. Bakır eksikliği beynin çalışmasını yavaşlatır, bitkin hissetmeye sebep olur. Bakır, vücuttaki serbest radikalleri eler. Bağ dokusu ve kemik gelişimin destekler.
Kaju elması, antibakteriyel özelliği ile mide ülseri ve gastrit tedavisinde yardımcı.
İçerdiği antioksidan sayesinde yaşlanmayı geciktirir.Tansiyonu dengeler, fazlası tansiyonu yükseltebilir.
Fotoğraflar Google görsellerden alınmıştır.
Kaju fıstığını çok severim ve çok tuketirim😊Ama bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum gerçekten. Teşekkürler canım😊
YanıtlaSilokuduğun için teşekkür ederim ben de :)
SilHiç yemedim valla Esra'cığım, meyvesi çok şirin, eline sağlık bu faydalı bilgiler için. :)
YanıtlaSilokuduğun için teşekkür ederim ben de :)
SilNasılda seviyorum kajuyuuu :) hımm olsa da yesek canm ya. Her derde de devaymis bak :)
YanıtlaSilGreat post !
YanıtlaSilhttps://clickbystyle.blogspot.in/
Great post ♥
YanıtlaSilFollow-follow on GFC?
http://vanjaadiary9.blogspot.rs/
Yaaa ne değişik meyveler var ilk defa görüyorum 😍😍
YanıtlaSilYa bayilirimda hakkinda bu kadar sey bilmiyordum
YanıtlaSilKaju fistiğini ben çok gec kesfetmistim bence biraz pahali ama tadi olsun goruntusu olsun cok guzel 😍
YanıtlaSilçok severim :)
YanıtlaSilKaju elmasını ilk kez gördüm ama kaju fıstığına bayılırımmm <3
YanıtlaSilKaju çok severim abartmadan tüketmeye çalışırım, meyvesini ilk kez duydum :)
YanıtlaSilKaju bana biraz yağlı gelse de çok severim :-)
YanıtlaSilVücuttaki bakır eksikliği "Wilson rahatsızlığı " diye bir hastalık nedeni. Konuşmayı etkiliyor. Kajuyu seviyorum, ama çok kalorisi var...
YanıtlaSilYorum Gönder