|
Kefir tanecikleri |
Kendimi bildim bileli ailemizde kefir yapılır. Bu şifalı içecek sadece kefir tanecikleri ve süt ile kolayca yapılıyor. Peki kefir nasıl yapılır , bilmeyenler için yazmak istiyorum.
|
Kefir |
Cam, kapağı plastik bir kavanozdaki mayalanmış kefiri plastikten yapılmış tel bir süzgeç ile bir kaseye boşaltıyorum. Süzgeci pazar ya da uygun fiyatlı mutfak malzemesi satan mağazalardan 2-3 TL ye kolaylıkla bulabilirsiniz. Süzgecin de kullandığım kaşığın da, temas eden her şeyin metal olmaması gerekiyor yoksa kefir tanecikleri bozuluyor.
|
Kefir mayası |
Süzgecin içindeki kefir tanecikleriyle mayalanan sütü kaşıkla fazla bastırmadan kaseye süzüp, süzgeçte kalan kefir taneciklerini musluktan akan soğuk suyun altında parmaklarımla ya da metal olmayan kaşıkla hafifçe dokunarak yıkayıp üstlerindeki sütü temizliyorum.
|
Kefir mayası |
Yıkanmış kefir taneciklerini boş cam kavanoza alıp üzerine kavanozu dolduracak kadar soğuk pastörize süt dolduruyorum. Kavanozun plastik kapağını kapatıp karanlık bir mutfak dolabının içine oda sıcaklığında mayalanması için koyuyorum.
|
Mayalanmaya hazır kefir |
24 saat beklediğinde sütün tadında belli belirsiz bir değişme ve koyulaşma oluyor. Süre uzadıkça koyuluk ve ekşimsilik artıyor. 2 günden fazla bekletirseniz süt bozulmaya ve kokusu kötüleşmeye başlıyor. Bu durumda sakın kefir taneciklerini atmayın. Yine aynı işlemleri yapın kefir taneciklerine hiçbir şey olmuyor, süzgecin içinde suda biraz bekletip temizlenmelerini sağlayın. Tabi süzdüğünüz bozulmuş sütü atın.
Uzun süre kefir mayalamayacaksanız kefir taneciklerini aynı kavanozda sadece suya koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz. Mayalayacağınız zaman yıkayıp süte ekleyin. Kuzenim elindeki fazla kefir taneciklerini sarıp derin dondurucuda saklıyor, ben de çok fazla olmadığından denemedim bu yöntemi.
Kefir tanecikleri bendekilerden biraz daha büyük boyda olabiliyor. Minyatür birer karnıbahara benziyorlar. Kullandıkça büyüyüp çoğalıyorlar. Çoğaldıkları zaman saklayabilir ya da dostlarınızla paylaşabilirsiniz.
Kefir mayalamak çok kolay bir işlem. Bir ara ben de mayalıyordum evde. Sonra bıraktım. Aslında sürekli yapmak lazım. Çünkü kefir kelimenin tam anlamıyla bir sağlıklı yaşam iksiri. Teşekkürler verdiğiniz bu güzel bilgiler için.
YanıtlaSilevet çok saglıklı
SilBen de sık sık mayalarım. Sağlık için önemsiyorum ve bizim kuzuyu da içiriyorum. Adını da kefirli ayran koyduk. Teşekkürler Esra. Çok faydalı bir içerikti.
YanıtlaSilben teşekkür ederim Yıldız :)
Silpek evlerde yapılmıyor sanırım ama bu yazı sayesinde daha çok yapılır kefir umarım teşekkürler esra hanım
YanıtlaSilKefiri kendinizin yapması çok iyimiş faydalarını duymuştum teşekkürler
YanıtlaSilben kefir nedir yenir mi içilir mi onu bile bilmezdim sayenizde neler öğrendim valla ^_^
YanıtlaSilKefir çok sağlıklı. Evde yapmak en makbulü. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbende bir dönem evde kefir mayalıyorum sonra bıkıyorum buzdolabında suda bekletiyorum :)
YanıtlaSilBir ara bende çok kefir mayalardım. Bu aralar yapmıyorum iyi aklıma getirdin bende yapayım.
YanıtlaSilkafir gibi çok faydalı birşeyi evde yapmak. Mükemmell :)
YanıtlaSilEvde denemedim ama çok severim kefiri :)
YanıtlaSilkolaymış aslında bende çok severim kefiri, doğal probiyotik candır
YanıtlaSilBen de birkaç kere kefir yapmayı denemiş ama tutturamamıştım😊Bir de senin tarifini deneyeyim canım:)
YanıtlaSilYoğurt mayalıyorum ama kefir hiç denemedim. Kefirin çok sağlıklı olduğunu biliyorum. Bu tarife göre bende deneyeceğim.
YanıtlaSilKefir biraz zahmetli gibi geliyor bana Esracım,keşke tutturabilsem :)
YanıtlaSilben de aynen sizin yaptığınız gibi yapıyorum. İnternette değişik yorumlara rastlıyorum yok yıkanınca olmaz, yok aslında metal değdirilmeli vs. ama artık uzun yıllardır mayalaya mayalaya ben de en doğrusunun bu şekilde olduğunu anladım :)
YanıtlaSilgenelde hazır tercih ediliyor ama evde yapmak daha iyi tabii ki. fakat bizde hiç kimse sevmiyor :(
YanıtlaSiloleeey hep meyvelisini içiyom markettten içim marka hımmm denerim tabi ne güzeeel :)
YanıtlaSilNunca lo he probado! Que tengas feliz día!♡♡♡
YanıtlaSilbenim kız çilekli kefire bayılıyor geçenlerde bana da tattırdı vallahi güzelmiş ben de çok beğendim...ama keşke evde yapılan doğal olana da bi bayılsa....sevgilerimle ...
YanıtlaSilBende kendim evde mayalamak istiyorum ama hep üşeniyorum. Annem mayalıyor, denk gelirsem ondan alıyorum ama kendim de başlasam iyi olacak. Çok teşekkürler canım :)
YanıtlaSilMetal kasik isini belirtmen iyi olmus canim. Olur da evde yaparsam senin anlattigin gibi yapacagim 😊
YanıtlaSilAnnem.sagligina cok onem verir o yapar kefiri bense kime cekmissem hic sagligima dikkat etmiyorum.
YanıtlaSilVery good one:)
YanıtlaSilBen zahmetli diye hazır alıyorum. Ama yapımı gerçekten kolaymış. Tarif için teşekkürler. 😊
YanıtlaSilHazırların çoğunda şeker ilavesi var en güzeli evde yapmak.
YanıtlaSilçok seviyom hep içiyom ama evde hiç dapmadımdı bi denesem miiii :)
YanıtlaSilKüçükken içerdim hep aklıma geldi..
YanıtlaSilHave a nice day :)
YanıtlaSiliyi geceleer :)
YanıtlaSiliyi geceler :)
Siliyisin de miiiii :)
YanıtlaSilannem ameliyat oldu ondan çok bakamadım buralara sagol :)
SilKefir tarifi arayanlar için güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık :)
YanıtlaSilBegenmenize sevindim, teşekkürler :)
SilÇOK FAYDALI BİR PAYLAŞIM TEŞEKKÜRLER.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim ilginiz için
SilRica ederim, bu konu biraz olsun ilgi alanıma giriyor.:)
SilYorum Gönder