Çok fazla olmasa da kızartma yemek yapıyorum. İşim bittikten sonra kalan sıvı yağı küçük bir pet şişeye doldurup bitkisel atık yağların geri dönüşümü için evimin yakınındaki marketin geri dönüşüm bidonuna bırakıyorum. Atık yağlarınızı asla lavabolarınıza dökmeyin bu çok kolay işlemi yapın. Bazı marketler, okullar ya da belediyelerde geri dönüşüm kutuları mevcut.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor, özellikle kızartma işlemlerinden sonra 350 bin ton civarında kızartmalık atık bitkisel yağ oluştuğu tahmin ediliyor.
1 litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre içme suyunun kirlenmesine, kanalizasyona döküldüğünde ise kanalların tıkanması başta olmak üzere birçok zarara sebep oluyor.Evimizden nehirlere ya da denizlere ulaştığında su ile karışmadan suyun yüzeyinde tabaka oluşturarak suyun oksijenlenmesini sağlayan tabakayı örterek suda yaşayan deniz canlılarına zarar veriyor. Toprağa dökerseniz, zamanla burada herhangi bir yeşerme olmuyor.
Bitkisel atık yağların doğrudan ya da dolaylı olarak yağlara karıştırılması, yakıt olarak kullanılması, canlılar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yem ve sabun sanayinde kullanılması yasak.
Bitkisel atık yağlar elektrik üretiminde ya da biyodizel üretiminde kullanılarak geri kazanılabiliyor. Biyodizel bitkisel yağdan yapılan ve modifiye edilmemiş yani orijinalliği bozulmamış tüm dizel motorlarda çalışabilen bir yakıt. Biyodizel kimyasal olarak dizel yakıtlara benzediğinden herhangi bir dizel aracın deposuna doğrudan koyulabiliyor.
Bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği"ne göre, sadece bakanlık tarafından bitkisel atık yağ toplama, geçici depolama ve geri kazanım lisansına sahip lisanslı kurumlarca toplanmaktadır. Yakınınızdaki toplama merkezini internet aracılığıyla da öğrenebilirsiniz.
geri dönüşüm konusunda çok hassas davranıyorum ama bir kişinin yapması yeterli değil, herkesin bilinçlenerek, atıklarını geri dönüşüm için hazırlanan noktalara götürmesi ve belediyelerin de bu konuda titiz davranması gerekiyor.
Çok önemli bir konu gerçekten. Oldukça uzun zamandır atık yağım olmuyor, yağda ocakta kızartmalara veda edeli 8-10 sene olmuştur fırında yapıyorum ve Z. yağı kullanıyoruz.
Çok faydalı bir yazı olmuş. Nedenlerini de anlattığından bilinçlendirmeye katkı da bulunmuşsun. Migros'un atık yağları toplandığından haberdar değildim. Yakınımızda başka neresi alıyor, bir bakayım.
Paylaşım için teşekkürler, sevgi ve selamlarımla:)
Sadece atık yağ değil kağıtları bile ayırmadan normal çöplerle atan bi dolu insan var. Ülke insanı olarak malesef bilinçsiziz umarım zamanla çevreye duyarlılık daha çok artar.
çok teşekkür ederim, utandırdınız beni Aşkım Hanım, siz de çok hanımefendisiniz, bende yıllardır beğeniyle takip ediyorum, yazılarınızı ve görsellerinizi :)
Bitkisel atık yağların geri dönüşümü çok önemli bir konu. Ama maalesef daha plastik ve cam gibi atıklar hakkında bile bilgilenemezken toplumumuz, bu konuda duyarlılık gösterilir mi bilmiyorum. Bunlara dikkat edilmezse, yakında yaşanabilecek bir dünya kalmayacak. Önemli bir noktaya dikkat çektiniz teşekkürler.
Çok haklısınız, belediyeler haftanın belli günlerinde atık toplama günü belirleseler bunun için de mahalleleri dolaşsalar belki insanların bu işe ögrenmelerine faydalı olur.
Bilinçsiz davranışlar geri dönüşümü olmayan zor durumlara gelebiliyor maalesef.. Bu konuda daha tedbirli olmamız gerektiğini düşünüyorum.
YanıtlaSilgeri dönüşüm konusunda çok hassas davranıyorum ama bir kişinin yapması yeterli değil, herkesin bilinçlenerek, atıklarını geri dönüşüm için hazırlanan noktalara götürmesi ve belediyelerin de bu konuda titiz davranması gerekiyor.
SilÇok doğru bir konuya değinmişsiniz ama keşke siz biz değil de hepimiz yapabilsek bunu. Çünkü ancak o zaman faydasını görürüz.
YanıtlaSilhaklısınız bir kişinin yapması değil, herkesin bu işi görevi kabul etmesi lazım.
SilÇok önemli bir konuya değindin eline sağlık.. Ben de biriktiriyorum atık yağları..
YanıtlaSilçok teşekkürler canım, herkesin bilinçlenmesi dileğiyle :)
SilÇok faydalı ve güzel bir öneri yazısı olmuş. Tüm toplumun bilinçli olması dileğiyle...sevgiler Esra hanımcım ❤️
YanıtlaSilgüzel dileklerine katılıyorum canım :)
Silben de mümkün olduğunca az yağ kullanmaya çalışıyorum kızartmalarda. çok güzel bir bilgilendrme yazısı olmuş. elinize sağlık
YanıtlaSilÇok önemli bir konu gerçekten. Oldukça uzun zamandır atık yağım olmuyor, yağda ocakta kızartmalara veda edeli 8-10 sene olmuştur fırında yapıyorum ve Z. yağı kullanıyoruz.
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı olmuş. Nedenlerini de anlattığından bilinçlendirmeye katkı da bulunmuşsun. Migros'un atık yağları toplandığından haberdar değildim. Yakınımızda başka neresi alıyor, bir bakayım.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler, sevgi ve selamlarımla:)
Ben de teşekkür ederim :)
SilGüzel bir konuya değinmişsin. Küçük önlemler sayesinde çocuklarımıza daha temiz ve yaşanır bir dünya bırakırız. Sevgilerimle.
YanıtlaSilÇok haklısın
SilSadece atık yağ değil kağıtları bile ayırmadan normal çöplerle atan bi dolu insan var.
YanıtlaSilÜlke insanı olarak malesef bilinçsiziz umarım zamanla çevreye duyarlılık daha çok artar.
geri dönüşüm konusunda elimden geleni yapmaya çalışıyorum, inşallah herkes üzerine düşeni yapar, teşekkürler :)
SilBöyle yazılar yazarak insanları bilinçlendirmek çok güzel. Herkes yaparsa ancak bir işe yarar bencede. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :)
SilÇok önemli bir konu ve bunda ben de çok hassasım. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Mary :)
SilKeşke herkes bilinclense bu konuda. Geleceğimiz ve cocuklarimiz için. Bence geri dönüşüm kutuları her sokakta dört beş evde bir önümüze çıkmali.
YanıtlaSilgüzel dileklerine katılıyorum ben de canım :)
SilVery interesting post! Thanks for sharing! 👌👌👌
YanıtlaSilÇok yararlı bir yazı olmuş severek okuyorum yazılarınızı sizi son derece hanımefendi bulduğumu söylemeliyim:))
YanıtlaSilçok teşekkür ederim, utandırdınız beni Aşkım Hanım, siz de çok hanımefendisiniz, bende yıllardır beğeniyle takip ediyorum, yazılarınızı ve görsellerinizi :)
Silsebebini anlayamadığım bir sorun nedeniyle tüm arkadaşlarıma cevap veremedim, herkese yorumları için teşekkür ederim :)
YanıtlaSilben Niğde de toplayan kişilere ve kurumlara ulaşamadım
YanıtlaSilinşallah orda da öncülük eden birileri bulunur.
SilÇok faydalı bir yazı olmuş. Paylaşıyorum hemen ;)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Filiz Hanım, çok mutlu ettiniz beni :)
SilA job, very good, I love your blog !!!kiss
YanıtlaSilthanks :)
SilBazı belediyelerimde atık yağlar toplanıp cüzi miktar destek de veriliyor yaygın olursa daha iyi olur
YanıtlaSilevet onu da bir yerde okumuştum, öyle olursa atık yag toplama da artar.
SilDeğerli bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilBegenmene sevindim
SilÇevre konusunda ben de çok hassasım. Güzel bir yazı olmuş.
YanıtlaSilElimden geleni yapmaya çalışıyorum, herkes yapsa çok faydalı olacagız dünyaya
SilÇok faydalı bir paylaşım olmuş. bu konuda çok duyarlı olmak gerekir. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilben teşekkür ederim
SilBaşarılar
Silmarketin geri dönüşümü müüü ay ben de yapayım saool :)
YanıtlaSilBizimkinin kutuları var kolay oluyor
SilVery important post♥
YanıtlaSilThank you dear
SilBitkisel atık yağların geri dönüşümü çok önemli bir konu. Ama maalesef daha plastik ve cam gibi atıklar hakkında bile bilgilenemezken toplumumuz, bu konuda duyarlılık gösterilir mi bilmiyorum. Bunlara dikkat edilmezse, yakında yaşanabilecek bir dünya kalmayacak. Önemli bir noktaya dikkat çektiniz teşekkürler.
YanıtlaSilÇok haklısınız, belediyeler haftanın belli günlerinde atık toplama günü belirleseler bunun için de mahalleleri dolaşsalar belki insanların bu işe ögrenmelerine faydalı olur.
SilÇok faydalı bir yazı olmuş, farkındalık oluşturduğunuz için teşekkürler :)
YanıtlaSilBegenmenize çok sevindim, inşallah faydalı olur
SilYorum Gönder