Starbucks'ta kahve sırasında beklerken siparişlere kulak kesildim biraz. Bir tanesi içeceğini yağlı sütle isterken, üstünde taytı, kolunda spor çantasıyla sporda ne yaptığını yanındaki arkadaşına detaylı olarak anlatan hanımefendi ise yağsız sütlü Americano istedi. Düşündüm düşündüm, ne ara bu kadar çeşit çıktı? Sahi eskiden bu kadar süt çeşidi mi vardı?
Yağlı süt, yağsız süt, badem sütü, soya sütü, organik süt derken çeşitler artıyor da artıyor. Artıyor ama biz bilinçli mi tüketiyoruz? Yağlı sütle yağsız süt arasındaki farkı örneğin, ne kadar biliyoruz?
Yağlı Süt, Yağsız Süt, Yarım Yağlı Süt...
Belki siz de dikkat etmişsinizdir, marketlerde gördüğümüz sütler, yağ oranlarına göre 3 farklı şekilde sunuluyor:
Tam yağlı sütler: Yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Tam yağlı sütler, %3 ila %3,4 oranında yağ içerir.
Yeterli ve dengeli beslenme için yeterli miktarda yağın da gıdalarla birlikte alınması gereklidir. Süt yağı önemli bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücut için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar.
Yarım yağlı sütler: Yarım yağlı sütler, tam yağlı sütteki yağın azaltılması ile, hiçbir koruyucu katkı maddesi kullanılmadan üretilir. Yarım yağlı sütler genellikle %1 - %2 oranı arasında yağ içerir.
Yağsız/ekstra light sütler: 0,15% ve altı yağ oranına sahip sütlerdir. Normal sütten daha az kaloriye sahip olduklarından, özellikle kilo kontrolü amacıyla kullanılır ve kalp-damar hastalarının tercih etmesi önerilmektedir.
Light Süt Ürünleri Sağlığa Zararlı mı?
Geçenlerde bir arkadaşım, light sütün zararlı olduğuna dair bir şeyler duyduğunu söyleyince başladım araştırmaya. Çünkü light sütün zararlı olduğu şehir efsanesi, sütle ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında başı çekiyor neredeyse. Ben de bu yüzden bayağı bir kaynak okudum, hepsi de aynı şeyi söylüyordu; hayır, light süt zararlı değil. Sütteki "light" ibaresi, sütün içindeki enerji değerinin diğer süt ürünlerine göre az olduğunu göstermek için kullanılıyor.
Siz Hangi Sütü Tercih Etmelisiniz?
Bu kişiye göre değişken bir durum. Dolayısıyla bir rahatsızlığınız yoksa veya doktorunuz tarafından uyarılmadıysanız, kilo koruma veya kilo verme gibi bir amacınız yoksa normal yağlı yani tam yağlı süt tüketebilirsiniz. Ancak doktorunuz uyardıysa, bir rahatsızlığınız varsa veya kilonuza dikkat ediyorsanız, kalori hesabı yapıyorsanız yarım yağlı veya yağsız sütleri tüketebilirsiniz.
Bir boomads advertorial içeriğidir.
Sütü severek tüketirim Esra. Sütçüm var. Kaynatıp içiyorum, yoğurt yapıp yiyorum. Çokkkkk teşekkürler bilgiler için😊🌷🤚
YanıtlaSilBen de yogurt yapıyorum çig süt alıyorum :)
SilBence yagsizlik cok fark ediyor en azindan ben fark ettim doktorum yagsiza ve yarim yagliya gec tum urunlerde dedi.. peynirde de yarim yagli yemeye basladim ve sonuc 1 ayda ciddi güzel kilo verdim..bilseydim bunu daha önce de böyle tüketirdim.. çılgın rengi bile güzel oldu...
YanıtlaSilçok haklısınız yagsız süt ürünlerinin kalorileri daha az oluyor
Silallam ya bugün bu üçüncü süt yazısı. şimdi sende fark ettim reklammış. :) hergün bol bol süt içerim ayran da yoğurt da :)
YanıtlaSilSüt gerçekten beslenmemiz için çok önemli çok güzel bir makale olmuş canım.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım :)
SilSüt tüketimi çok ama çok önemli. Bilinçli olarak tüketilmeli..
YanıtlaSilHaklısınız
SilSüt ve süt ürünlerinin tüketimi konusunda ailece maşallahımız var çok şükür 🙏🏻
YanıtlaSilMaşallah o zaman, afiyet olsun tüm aileye :)
SilSÜtün günümüzde ki önemine değindiğiniz için teşekkürler esra hanım ama ne yazık ki artık süt yerine çoğunlukla kola tercih ediliyor kendi kendimiz zehirliyoruz ne kadar üzücü...
YanıtlaSilZararlı olan hep daha cazip geliyor sanırım
SilSütün yararlarını tğm detayları ile ele alan güzel bir yazı olmuş canım :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım :)
SilSutum yararlari uzerine harika bir makale💖
YanıtlaSilHaklısın canım
Silher gün süt içeriiiim :)
YanıtlaSilAfiyet olsuuun ;)
SilBizim evde genelde yarım yağlı süt içilir :)
YanıtlaSilBen de yarım yaglı almaya çalışıyorum :)
SilYorum Gönder