İnsülin Direnci Nedir Nasıl Yönetilmelidir




İnsülin Direnci Nedir


İnsülin direnci, vücudumuzdaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin etkisini göstermesindeki zorluktur. Bu durumda normal halde vücut şekeri bir ünite insülin ile kontrol edilirken, insülin direnci olan hastalarda vücut iki üç ünite insülin salgılamak zorunda kalır. İnsülin direnci vücutta ihtiyaç fazlası insülin salgılanmasına neden olur. 

İnsülin Direncinin Belirtileri


İnsülin direncinin belirtileri, tatlı krizleri, unlu ve nişastalı besinlere düşkünlük, sık ve çabuk acıkmak, gece yemeleri, hızlı yemek, yemeklerden sonra terleme ve uyuklama, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı halleri acıkınca sinirli olma durumları, açlıkta ve yemek sonrasında konsantrasyon bozulmaları, unutkanlık halleri, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, ödem ve şişmedir.

İnsülin Direnci Nasıl Teşhis Edilir


Teşhis için sabah aç karna kan tahlili yaptırmanız yeterlidir. Analizlerde açlık insülininin 5 ten hatta 10 dan fazla olması dikkati çekmelidir. Açlık şekerinin 100 ün üzerinde bulunması da mühim bir işarettir. Mümkünse tokluk şeker ve insülinine bakmakta da fayda vardir. Tokluk insülininin 40 tan tokluk şekerinin 150 den fazla olması uyarıcı olmalıdır.


İnsülin Direnci Nasıl Yönetilmelidir



İnsülin direnci nasıl yönetilmeli, beslenme şekli düzeltilmeli, bunu mutlaka ama mutlaka düzenli egzersiz çalışmaları izlemelidir. Temel prensip meyve şekeri dahil her türlü şekerden uzaklaşmak, unlu nişastalı yiyecekleri sofralardan uzak tutmak, rafine karbonhidratları mümkünse hiç kullanmamak ekmekten, beyaz pirinçten, kuskustan, fırın pastane ürünlerinden uzak kalmak olmalıdır.

Tatlılara şekerlemelere, bala reçele pekmeze tatlı meyvelere taze sıkılmış olsalar bile meyve sularına, her türlü gazlı gazsız meşrubatlara da yüz vermemek lazım. Prensip olarak yüzde 30 protein yüzde 30 yağ yüzde 40 karbonhidrat içeren bir beslenme planı esastır.

Egzersiz şarttır. Aktivite azlığı en az beslenme yanlışları kadar önemli bir hatadır. Kandaki insülin seviyelerini kontrol altında tutmak, bedeni insülin patlamalarına yol açabilecek şeker yükselmelerinden korumak için aktif bir yaşam sürmek gerekir. 

İnsülin direncinin öncelikle kalça, bacak ve baldır kaslarından başladığını bildiğimiz için direnci çözmek için bu kasları kullanmak gerekir diyoruz. Bunun anlamı en etkili egzersizin yürümek olduğudur ve insülin direnci olan birinin günde en az 5 bin adım atması  vazgeçilmez kuraldır. Doğru olanı günlük adım sayısını 7500 civarında tutmak, mümkünse 10 bini hedeflemektir.

Yürüyüş dışındaki aerobik sportif aktivitelerini de tavsiye ediyoruz.

1 Yorumlar

  1. bunu da bilmiyodum hiç ayy çok puding seviyooom ilgiiinç :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

YAZARIN ADI

ESRA TAKIM

İZLEYİCİLERİM