Sardalya Balığının Faydaları

 




Sardalya Balığının Özellikleri

 Sardalyalar, sürüler halinde yaşamlarını sürdürürler,  eskiden “ateş balıkları” ismi verilen sardalyaların bu ismi almalarının nedeni suya verdikleri görünümdür. Yeşil üstüne mavi beneklere sahiptirler, en çok 25 cm uzunluğa ulaşabilirler. 

Sardalya, ülkemizde hamsi balığından sonra en çok tükettiğimiz balık türüdür. Sardalyanın makul boyutlarda olması, onu kolayca pişirebilmemizi sağlar.

Sardalyalar, en çok Ege ve Marmara Denizi’nde görülür. Yaz mevsiminde Çanakkale Boğazı’ndan İstanbul’a doğru yol alırlar.

Sardalya Hangi Mevsimde Tüketilmelidir?

Sardalyanın en tazesini Haziran – Ekim ayları arasında bulabiliriz. Ekim sonrasında ise bu balıklar yumurtlama dönemine girerler.

Sardalya Balığının Faydaları Nelerdir?

  • Omega-3 yağ asitleri, bakır, çinko, demir ve iyot kaynağıdır. Sardalya içeriğinde bulunan yüksek omega-3 yağ asidi sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Bağışıklığı destekler.
  • Protein açısından çok zengindir. Ortalama 85 gr sardalyada 23 gr protein vardır.
  • B12 vitamini, D vitamini ve selenyum açısından oldukça zengindir.
    Selenyum serbest radikalleri sayesinde antioksidan özelliği ile sayısız fayda sağlamaktadır.
  • Kemik sağlığını korumada oldukça etkin olan kalsiyum da bolca bulunur.  56 gr sardalyada 217 mg kalsiyum vardır.
  • Yüksek protein ve yağ asitleri sayesinde uzun süre tok tutarak, kilo vermeye ve kilonuzu korumaya yardımcı olur.

8 Yorumlar

  1. Sardalya balığı yazıdan anladığım kadarıyla kalp ve damar hastaları için on numara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet hem kalp ve damar hastaları hem de hasta olmayanlar balık yemeyi ihmal etmesinler

      Sil
  2. Ne kadar çok faydası var. Balığı da pek severim bu arada:)

    YanıtlaSil
  3. balığın her çeşidine bayılırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de haftada bir kez yemeye çalışıyoruz Yelizcim :)

      Sil
  4. sardalyaa en çok yediğim balık tabii ekmek arasıııı :) ay bikaç gün önce ben de palamut fotisi koymuştuum, palamut sonra da çupra almıştıımdııı :)

    YanıtlaSil
  5. Balığın her türlüsü faydalı ancak sardalyanın ekstra farklı faydaları da varmış. Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

YAZARIN ADI

ESRA TAKIM

İZLEYİCİLERİM